Lyride 2018

Posted by:

In noaptea de 21 spre 22 aprilie 2018 va avea loc maximul de activitate al curentului de meteori Lyride.

Ce sunt meteorii?

Meteorii sunt dare luminoase care brazdeaza cerul cu viteza (dureaza cateva secunde) in anumite nopti. Sunt cunoscuti popular ca “stele cazatoare”.

Cauza aparitiei acestor fenomene este arderea (ca urmare a frecarii cu aerul) unor fragmente de roca provenite din spatiu. De obicei, corpul arde in intregime si nu mai ajunge la sol. Daca ajunge, el se numeste meteorit.

Cei mai multi meteori vizibili sunt concentrati in familii numite “curenti de meteori”. Curentii apar anual, aproximativ la aceeasi data calendaristica. Aceasta deoarece Pamantul trece anual prin nori de ramasite lasate in urma de catre o cometa sau un asteroid. In cazul Lyridelor, corpul-mama este cometa periodica C/1861 G1 Thatcher.

Cand si unde sa ma uit?

In primul rand observatiile vizuale de meteori nu se fac de la observatoare. Este necesar sa mergeti departe de luminile oraselor (la munte, in Delta, pe camp etc.). Acolo nu aveti nevoie decat de ochiul liber pentru a urmari spectacolul. Desigur, este nevoie sa va imbracati bine si sa aveti in bagaj un termos cu ceai cald si cateva sandwich-uri. Pentru a urmari cerul, puteti sa va intindeti pe un izopren.

Lyridele au maximul de activitate in noaptea de 21 spre 22 aprilie. Le puteti vedea in special in a doua jumatate a noptii, dupa ce apune si Luna. Toti meteorii unui anumit curent par a proveni dintr-un singur punct de pe cer, numit radiant. In cazul Lyridelor, acesta se afla undeva aproape de granita dintre constelatiile Hercule si Lyra. Cele doua constelatii se gasesc spre Est in prima parte a noptii si se ridica treptat spre zenit (punctul de deasupra capului) catre dimineata.

Este necesar sa va asezati pe izopren astfel incat centrul campului vizual sa fie la cel putin 20 de grade fata de radiant si cat mai aproape de zenit. Cuprinzand cu vederea o parte cat mai mare din cer, aveti sanse mai mari de a observa meteori.

In conditii optime (radiantul la zenit, cer senin si negru), se asteapta undeva la 15-20 de meteori pe ora. 

Informatii tehnice

Corp-mama: C/1861 G1 Thatcher

Coordonate radiant: RA: 18h08m, DEC: 32° N

Faza Lunii: aproape de Primul Patrar

Ora apusului Lunii: ~2 AM

Documentatie suplimentara:

www.imo.net

0

About the Author:

Add a Comment